Pęknięta miska olejowa i dziwne efekty jej rozwalenia...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hubol
    Drive
    S_OCP Member
    • 2005
    • 79

tak , mniej wiecej w tym samym miejscu , element zamocowany poziomo ,
    Hołdys Królem jestttt........

----------------------------------------
    Octavia 1,9 TDI/ASV/110KM Drive
    CB Johny II + Presidet ML-145
  • adik_s
    Rider
    • 2005
    • 259

Cześć ludziki
    Tak pisze juz z czystej ciekawości bo problem był krótkotrwały i wystąpił raz.
    Otóż kilka dni temu jechałem z ojcem, który niestety nie zauważył dość sporego kamienia. Efekt był szybki i prosty - walnięcie mocne, ciągneliśmy ten kamieć jeszcze pare metrów, jak odpadł to i olej zaczął sie lać niezłymi ilościami, szczescie cale ze to 20m od garażu bo dalej bysmy nie dojechali. Ciekawsze bylo jak zajechalismy pod garaz. Silnik zgasilismy, ze 2min na otwarcie garażu i .... i centralny sie zamknął, włączyły sie awaryjne, kontrolki na desce i tyle, silnik zero reakcji, poznmiej czy kluczyk wlozony czy nie centralny nie działał, awaryjne mrygały. Przez 5min zero reakcji, dopiero wprowadzenie alarmu w stan serwisowy i po kilku chwilach wszystko znormalniało... Myslelismy ze moze jakis kabel sie urwal i cos zglupiało ale nie...
    Macie jakiś pomysł na to??

Komentarz

• misiek^wro
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8321

Pojecia nie mam. Dziwna sprawa, zwlaszcza ze sam ostatnio rozwalilem miske.

U mnie jedyne co sie zapalalo, to kontrolki - czerwona, po czym od razu wygasilem silnik.

Jednak z czujnikami w AGR cos jest nie tak, bo czerwona zapala sie, jak juz ... silnik jest zatarty. Dzieki bogu tylko panewki, ale w ASO i tak wzieli jak za zboze

Co u Ciebie sie stalo, to pojecia nie mam, aczkolwiek ciekawy jestem "usterki"
      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• adik_s
        Rider
        • 2005
        • 259

wczeniej ja bylem autorem rozwalenia miski ale nic podobnego sie nie stalo tylko, ze wtedy to bardzo powoli olej uciekal... i oczywiscie kontrolki brak...
        mechanik, który to robił tez nie wie ale myslał ze moze jakos sie właczyć ten .. no ... (zapomnialem jak to nazwac :szeroki_usmiech ) to co przy wypadku wlacza awaryjne itd ale to nie stalo sie po walnięciu tylko po ponownej próbie odpalenia wiec ta opcja odpada...

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

Heh, jedno co mozna polecic na miske, to taka metalowa klapka w podwoziu )) 300 zl a czesto ratuje tylek ...
          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Wyglada jakby auto stwierdzilo ze przezylo dzwona i uruchomilo wszystkie procedury, ale nie mialo odczytu z czujnikow poduch to ich nie wywalilo.

BTW Cos mi sie zdaje, ze czas zrobic z przodu zawieszeniu ktore juz pewnie buja jak polonez, albo i lepiej i zalozyc pod silnik porzadna plyte, bo miska i cala ta zabawa kosztuje tyle co 4 plyty z blachy 6mm :twisted:
            Spritmonitor.de

Komentarz

Zamieszczone przez Maicroft
              Wyglada jakby auto stwierdzilo ze przezylo dzwona i uruchomilo wszystkie procedury
              To chyba jedyne sensowne wyjaśnienie

Komentarz

• adik_s
                Rider
                • 2005
                • 259

aha - i co mi w takiej wersji nie pasowało to zamkniecie wszystkich drzwi a nie ich otworzenie...
                no ale dobrze, ze to tylko jeden taki wybryk...

Komentarz

• Pestka
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1208

Zamieszczone przez Maicroft
                  Wyglada jakby auto stwierdzilo ze przezylo dzwona i uruchomilo wszystkie procedury, ale nie mialo odczytu z czujnikow poduch to ich nie wywalilo.
                  Że tak zapytam czy to w każdej Occie jest tak :?:
                  Kurde fix jakiś miesiąc temu byłam świadkiem dzwona jak Octa przypierniczyła w jadący przede mną samochód...czołowo...wypaliły poduchy coś zaczęło syczeć spod maski, dym do kabniny..ale awaryjne się nie włączyły automatycznie :roll: więc się pytam...
                  "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz." Julian Tuwim
                  MOJA OSTATNIA: http://sexikowo.myminicity.com/ - nowy członek
                  http://sexikowo.myminicity.com/env - dbamy o środowisko
                  http://sexikowo.myminicity.com/sec - bezpieczenstwo
                  http://sexikowo.myminicity.com/tra - transport
                  http://sexikowo.myminicity.com/ind - praca

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Wlasnie nie wiem, trzeba by bylo rozszyfrowac pod jakim skrótem jest cos takiego umieszczone w opisach naszych autek. Ale glowy nie daje, ze to akurat to.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• adik_s
                      Rider
                      • 2005
                      • 259

czas mija... trzeci raz miska rozwalona :roll:
                      tym razem zycie uratował mi sebo który sprzedał mi miske z drugiego silnika! Wielkie dzieki!!

Co do opisanych przeze mnie dziwnego zachowania z niemożnością odpalenia to już wiem, wiem co to było - jak sie nie wyłączy u mnie antynapadu w okreslonym czasie to wlaczaja sie awaryjne, centralny nie dziala tylko kazde drzwi oddzielnie, nie chce odpalic i nie ma co krecic bo nie odpali, slychac ze nie ma zamiaru, juz mi sie tak zrobiło. Tylko ze mialem tak ale po prostu ten magiczny przycisk sie zwalił i nie działał wiec to bylo zaraz po odpaleniu a wtedy po walnieciu w miske, bez wyłączania silnika i wcale nie piszczal zeby wylaczyc te ustrojstwo a zawsze tak robi... na szczescie przy trzecim trafieniu tak nie bylo, i dobrze bo srodku warszawy nie byloby tak ciekawie jak przed garazem gdzie sie go wepchało...

Komentarz

Pracuję...